Celius

Svend Axel Celius startede omkring 1959-60 på Suhrs Pibemageri i København, hvor han lærte pibemagerhåndværket af Poul Rasmussen, men formodentlig endnu mere af Sven Knudsen – Rasmussens værkfører. Unge Celius var tydeligvis en klog dreng, idet han var én af de første danskere, der fornemmede det begyndende boom for danske fansy piber, der først og fremmest trængte sig ind på det amerikanske marked. Derfor gik han igang som selvstændig og grundlagde i 1963 en pibefabrikation i den tidligere mejeribygning i Bogø By på den lille ø Bogø.

Så han gik åbenlyst lyse tider i møde, for han var én af de første pibemagere, der var i stand til at levere disse innovative danske Freehands piber i betragtelig stort antal til Staterne. Mindre mængder gik til Tyskland. Her blev han dog ikke så berømt som i Staterne, hvor især hans bedste styker fik cultstatus.

Også i andre henseender udviklede Celius´s forretning sig godt. For eksempel blev han kontaktet af W. Ø. Larsen i København for at levere piber til denne forretning. I Celius´s storhedstid beskæftigede han omkring 20 medarbejdere.

Men det til trods var Celius ikke i stand til at gøre denne periodiske store succes til en vedvarende succes. Om dette afhang af merkantilske mangler, eller hvis den ofte hævdede mindre kvalitet af hovedparten af hans piber, forårsagede faldet vil formodentlig forblive et ubesvaret spørgsmål. Ligeledes kan der ikke ses bortfra, at der var mægtigere – hvis ikke overlegne – samtidige inden for hovedsageligt maskinfremstillede semi-Freehands fra fabrikanter som Erik Nørding, Karl Erik, Preben Holm, Søren Refbjerg og andre. 

Celius flyttede fra Bogø omkring 1970 og solgte sin butik og Celius brandet til en person ved navn Jens Peter Ransborg, som fortsatte med forretningen indtil 1975-76, hvor han lukkede butikken. I denne periode blev nogle af Celius piberne også stemplet Ransborg.

Kort efter Ransborg lukkede butikken, vendte Celius tilbage for at se, om han kunne få det til at køre igen. Èn af Celius´s oprindelige medarbejder var en pibemager ved navn Henning Andersen, som arbejdede deltid for Celius under dennes anden omgang i branchen. Stig Andersen fortæller en beretning om, at hans far hjalp med Celius piberne samt en lille produktion af håndlavede piber til Stanwell. Andersen arbejdede også sammen med Celius fra begyndelsen på Bogø og senere for Ransborg, hvor han lavede mange fantasipiber og andre håndlavede piber.

Celius´s anden periode på Bogø var præget af mange op- og nedture, og hans succes forblev ustabil og foranderlig. Han formåede aldrig at matche topkvaliteten hos sin læremester Rasmussen eller eleverne på Rasmussens værksted, som Sven Knudsen, Nielsen eller Tom Eltang. Sven Axel Celius flyttede til Fyn i slutningen af 1980´erne, og boede dér til sin død omkring år 2000.