BBB

BBB:

Initialerne stod engang for Blumfeld’s Best Briars efter Louis Blumfeld, der overtog ledelsen af Adolph Frankau Company i 1856. Efter hans død blev BBB gradvist kendt som Britain’s Best Briars. Snart det ældste engelske varemærke i nuværende brug og den første pibe nogensinde, der har et registreret varemærke. “Britain’s Best Briars”, ofte kaldet BBB, er et af de ældste mærker, der stadig er i produktion og har altid været det mest populære udenlandske mærke i Danmark. Tidligere piber omfattede en metalplade med en diamantform inklusive BBB indlejret i pibespidsens top.

I 1847 ankom Adolph Frankau til London og forstod hurtigt de muligheder, som tobaksmarkedet præsenterede i fuld ekspansion. Han skabte firmaet “Adolph Frankau & Co” og blev importør af merskumspiber og forsyninger i forbindelse med tobakker. Han tager den 14-årige dreng, Louis Blumfeld under sine vinger. Forretningen trives hurtigt indtil Adolph Frankaus død i 1856. Hans enke forbereder sig på at sælge virksomheden.

Så kommer Thomas Carlyle (1795-1881), forfatter til “Helte og tilbedelse af heltene” ind på scenen. Han råder fru Frankau til ikke at sælge, men at overlade virksomhedens fremtid i hænderne på den unge Louis Blumfeld, der dengang var 18 år. Carlyle skulle have en meget høj mening om den unge Louis, og denne tillid blev begrundet i Louis´s påtagelse af virksomhedens ansvar, hans entusiasme og hans uudtømmelige energi. Louis indser hurtigt, ligesom andre, det store potentiale i Bruyere, hvorfra interessen kommer til at blive anerkendt.

Louis Blumfeld udviklede lige fra starten vigtige internationale forretnigs relationer, med særlig succes i Canada, i Australien, i Zealand News, Indien og i det yderste Østeurope, i Schweiz og, med en særlig omtale, i Danmark. Selvom USA aldrig var et ekstraordinært marked, åbnes der alligevel en filial i New York. Faktisk var marketingstrategien især fokuseret på landene i Britanique Empire. Lidt før 1914 var A Frankau & Co også eneagent for piberne Cherry Wood fra Ropp-huset for at dække Storbritannien og dets koloniers behov.

Glokar piberne ser ud til at være BBB’s svar på Peterson-systempiberne. De har et hoved, der ligner Petersons, og har et mundstykke, der ligner Petersons P-lip-design.

Behovet for fremstilling i London bliver presserende, så ved århundredeskiftet havde, A. Frankau & Co har et stort lager og kontorer samt en eksportservice i London og åbner en fabrik i 1898 i Homerton, hvor Cadogan samler sine produktionsaktiviteter i Southend one Sea.

I denne tid producerer A Frankau & Co også kalebasser. De anvendte græskar har oprindelse i Sydafrika og er frugter, der kan bruges som pibehoved. Det blev vanskeligt at få leveret græskar i betragtning af den voksende efterspørgsel og den konstante opmærksomhed, som det er nødvendigt at have for dyrkningen. BBB opretter en særlig afdeling til at fremstille kalebasserne, idet de kun bruger skum til at lave indlægget, mens nogle af deres konkurrenter bruger gips og endda asbest . Fremstillingen af kalabasserne overlevede krigen 14/18, men denne konflikt ødelagde efterspørgslen.

Tyverne var ikke lette for producenterne af rpiber, og A Frankau & Co bliver integreret af “A. Oppenheimer & Co. Ltd1”. Det er derudover på det tidspunkt, at Comoy’S i London, Dr. Plumb og Loewe & Co indlemmes under Oppenheimers kontrol, hvilket presser virksomheden til at skabe “Cadogan Investments Ltd.2” i London i 30’erne, for at fremstille og sælge sine piber. Fabrikken i Homerton kommer under kontrol af “Marechal Ruchon & Co” (i årene 1970 tager fabrikken navnet “Fairfax Traders”), og fortsætter med at producere BBB på en traditionel måde. Væk er piber med sølvring og etuier. BBB fortsætter og kommer sammen med andre virksomheder i gruppen “Cadogan”, til at fungere kommercielt som en selvstændig virksomhed. BBB koncentrerer sig om et vist antal piber med system, som var i almindelige ordrer, og om nye færdiggørelser.

Richard Esserman mener, at Dunhill havde underkontrakt med BBB om fremstillingen af hovederne til sine Bent Magnums indtil 1923. Faktisk, da firmaerne i CIL-selskaberne stoppede med at bestride hinanden, blev alle hovederne fremstillet på en ny fabrik i Stratford, CIL købte også Zuckerman-maskinerne, der er mere effektive. Værkstederne for efterbehandling lukkede, og piberne blev færdige i Aldershot og nogle gange også i Shoeburyness.

På det tidspunkt var det praksis i branchen at tilbyde de andre virksomheder overskudshovederne til aftalte priser. Cadogan var vant til at sælge Grade A til Dunhill og købe grades af rang II, III og IV af ham. Men de færdiggjorde ikke piberne til de andre virksomheder: at sælge grade af rang A til Dunhill var mere fordelagtigt end at lave piber til dem!

Den oprindelige BBB i en rombe kommer meget hurtigt i brug, og markerer, at det var det første pibemærke, der skal registreres, da “Trade and Marks Act” træder i kraft i 1876.

Det menes, at de første BBB-piber faktisk blev importeret, og at de oprindeligt ønskede at symbolisere Blumfeld’s Best Briars i begyndelsen. Lidt efter lidt blev disse initialer forstået som Britain Best Briars.

I begyndelsen producerer BBB to kvaliteter. Den ene, BBB Own Make, blev endelig BBB Best Make, andre piber er simpelthen Stemplet BBB. Der er grunde til at tro, at Own Make faktisk blev produceret i London, hvorimod de simple BBB blev importeret, og dette forsatte op til begyndelsen af det 20. århundrede. Men hvis alt dette ikke er helt korrekt, er det sandsynligt, at de lave linjer er importeret fra Saint-Claude.

BBB kollektionen følger de samme linjer som de andre producenter af piber fra anden halvdel af det 19. århundrede. Formerne ligner de populære modeller med en overvægt af buede. Et flertal af dem havde en sølvring. Samtidig fortsætter BBB med at levere merskumspiber.

BBB var sandsynligvis den første, der foreslog piber med papirfilter, Mackenzie, som også var tilgængelig i to kvaliteter (Mackenzie, BBB`s andet mærke kunne være produceret i Irsk Republik). Mærket overlevede indtil i tresserne.

Mens formerne på bruyere piberne er de samme som de andre mærker, udvikler modellerne en særegen karakter der i dag er meget efterspurgt af samlerne.

BBB mente det var vigtigt at lancere specielle serier som Chubby, Golfer, Dreadnought (sandsynligvis angivet således i forbindelse med klassen af krigsskibe), Bellerophon (sic) og Cutty (små størrelser).

Fra midten 1950`erne og op i tresserne er linjerne relativt stabile. Øverst Own Make “Rare Grain”, derefter lVirgin, Own Make “Virgin”, Own Make “Walnut” og til sidst Own Make “Thorneycroft”.